Dom
Tematy

Microgreen: naturalny biznes dla każdego

29 listopada 2020

1116

Jak opłacalne jest uprawianie mikrozielonych? A jaka jest wartość tego produktu?
Microgreen: naturalny biznes dla każdego

Mikrogreeny w Polsce można kupić głównie w sklepach ze zdrową żywnością wegańską lub na specjalistycznych targowiskach rolniczych. W supermarketach jest mniej dostępny.

Popularność zielonych warzyw szybko rośnie. Wynika to w szczególności z połączenia dużej ilości witamin w niewielkich ilościach. Dodatkowo dzięki microgreenom możesz stworzyć pachnącą i teksturowaną sałatkę.

Do niedawna mikrogreeny w krajach UE były używane przez szefów kuchni w ekskluzywnych restauracjach. Jednak te małe rośliny szybko zyskały na popularności i zaczęły pojawiać się w domowych potrawach, ponieważ łatwo je znaleźć na półkach zagranicznych supermarketów.

W Polsce drobni rolnicy mogą łatwo wyhodować takie źródło witamin. Swoim doświadczeniem podzielił się dyrektor warszawskiej pionowej farmy hydroponicznej.

Co to jest microgreen?

Są to małe łodygi warzyw, które zwykle zbiera się od 5 do 15 dni po wykiełkowaniu. Ich rozmiar to zaledwie kilka centymetrów. Trzy składniki pokarmowe mikrogreenu: pień centralny, liścienie (przenoszone z pędem na powierzchnię) i młode liście. Ważne jest, aby nie mylić mikrozielonych i kiełków - (młode wilgotne nasiona, które zaczynają kiełkować, ale nie mają jeszcze liści).

Microgreen zaczął pojawiać się w menu szefów kuchni w latach 80-tych w San Francisco. Początkowo zaproponowano bardzo niewiele odmian: rukolę, bazylię, buraki, kapustę oraz mieszankę Rainbow Mix. Obecnie amerykański przemysł mikrozielonych składa się z różnych firm nasiennych i producentów.

Szanse biznesowe

Cykl produkcyjny mikrozielenia jest znacznie krótszy (1-2 tygodnie) niż u dorosłych (4-6 tygodni). Tak więc, gdy sałatka jest dojrzała, można zrobić od 3 do 4 porcji mikrozielonej. Ponadto nie wymaga dużej powierzchni. Wystarczy lekkie i terminowe nawadnianie. W ten sposób drobni rolnicy mogą z łatwością zastosować to i zwiększyć zarobki.

Uprawa microgreen nie jest trudna. Jeśli uprawa sałaty w hydroponice wymaga początkowych inwestycji, to z mikrogranicą wszystko jest łatwiejsze. Z grubsza mówiąc, można go uprawiać na oknie. Po kilku dniach w ciemności potrzebuje dużo światła, średniej temperatury i bardzo dobrej cyrkulacji powietrza. Kiedy zaczynaliśmy rok temu, mieliśmy już linie sałat hydroponicznych. Sprzęt jest elastyczny, dzięki czemu możliwe było rozszerzenie asortymentu i rozpoczęcie uprawy mikrozieleni przy użyciu geowłóknin i perlitu. Ten ostatni służy jako podłoże, dobrze zatrzymuje wilgoć. Geowłóknina jest umieszczana na wierzchu, gdzie nasiona są bezpośrednio wysiewane

wyjaśnia Miłosz Kirilyuk

Rolnik zauważył również, że produkt jest interesujący, ale wielkość rynku jest niewielka. Na razie wyprzedaże są dostępne tylko w restauracjach. Supermarkety przeznaczają półki na mikro-greeny, ale niewiele - jedna, dwie „twarze”. Rynek dopiero zaczyna akceptować ten produkt.

Na zlecenie klienta uprawiamy mikrosienki. Liczba może się różnić. Uważamy, że 30 kg tygodniowo jest dobrym zamówieniem. Kilogram kosztuje od 60-100 zł w zależności od gatunku. Towar szybko się psuje, jest dzień lub dwa na jego sprzedaż. Sprzedajemy hurtowo pośrednikom, a oni już dostarczają do restauracji. Obecnie tworzymy system logistyczny i dział sprzedaży do bezpośredniej współpracy z klientami

mówi reżyser.

Jeśli chodzi o konkurencję, to jest super. Wejście na rynek z tym produktem nie jest trudne, zarówno pod względem finansowym, jak i technicznym. A tam, gdzie jest proste wejście, jest wielu, którzy tego chcą. Miłosz Kirilyuk podkreśla, że ​​microgreeny nie są głównym kierunkiem strategicznym ich produkcji:

Używamy tego produktu jako „Upsale”, oprócz głównego kierunku - uprawy świeżych warzyw. To tak, jakby sprzedawać akcesoria do telefonów komórkowych, jeśli już sprzedajesz telefony

Miłosz Kirilyuk.

Sekret sukcesu

W gospodarstwie uprawiane są mikrogolonki: groszek, słonecznik, czerwona kapusta, rzodkiewka, burak, rukiew wodna, amarantus, kolendra, cebula, mazuna, len.

Sekretem sukcesu jest przygotowanie nasion. Farma kupuje go od światowych liderów w Holandii.

Nie znaleźliśmy jeszcze rodzimych producentów z jasno ustandaryzowanymi procesami i wysokiej jakości nasionami gwarantującymi stabilny poziom kiełkowania. Używając nasion holenderskich, możemy przewidzieć wynik

powiedział Miłosz Kirilyuk.

Ogromne zalety małych roślin

Miniaturowy mikrozielony pozytywnie wpływa na zdrowie człowieka. Badanie przeprowadzone przez Maryland College of Agriculture and Natural Resources (AGNR) i Departament Rolnictwa Stanów Zjednoczonych (USDA) potwierdziło, że mikrozielona ma większą wartość odżywczą niż dojrzała roślina. Ich zespół przeprowadził badanie w celu porównania ilości witamin C, E, K i beta-karotenu w 25 typach mikroelementów i ich odpowiednikach dla dorosłych. Stwierdzono, że microgreen zawiera od 4 do 40 razy więcej składników odżywczych niż dojrzała roślina.

Microgreen to pierwotna energia nieodłączna w naturze. Można go otworzyć, nie robiąc nic specjalnego. Po prostu pozwól nasionom wykiełkować, a roślina będzie miała wystarczającą pojemność wewnętrzną do 15 dni wzrostu. W zasadzie jest to fragment rośliny, którą położyła w nim natura

wyjaśnił romantyczną stronę żywego organizmu Miłosz Kirilyuk

Zatem korzyści płynące z mikrogreenu są ogromne. Na zielono dużo witamin i pierwiastków śladowych, a ponieważ roślina jest dopiero na początku swojego powstawania - natura dostarcza jej maksymalnie niezbędnych składników odżywczych w wysokich stężeniach.

Microgreen oczyszcza organizm, odmładza komórki ciała i wspomaga odmładzanie skóry, przyspiesza wzrost włosów. Jest również bardzo przydatny w trawieniu i krwi. Kaloryczność produktu jest tak niska, że ​​organizm zużywa więcej energii na jego trawienie.

Czy zauważyłeś błąd? Wybierz i naciśnij Ctrl + Enter, aby nam powiedzieć.


Rolnik w net

Zgłoś literówkę

Tekst do wysłania do naszych redaktorów:

bn