Zielone nawozy poprawiają strukturę gleby, wzbogacają ją w związki organiczne i hamują rozwój chwastów. Aby "odżywiać" glebę na różne sposoby, konieczne jest stosowanie różnych rodzajów nawozów zielonych, naprzemiennie. Nie należy dopuszczać do powstawania nasion - konieczne jest koszenie zielonej masy na czas, w przeciwnym razie rośliny z "pomocników" zamienią się w "szkodniki". Wysiewa się je w różnych terminach.
Rodzaje nawozów zielonych
Istnieje ponad 300 roślin, które są wykorzystywane w rolnictwie ekologicznym jako zielony nawóz. Najbardziej rozpowszechnione są syderiany z pięciu rodzin roślin.
Rośliny krzyżowe: gorczyca (biała i niebieska), rzodkiewka, gorczyca, rzepak jary.
Rośliny z tej rodziny są dwa razy bardziej skuteczne niż obornik! Są bezpretensjonalne do reżimu temperaturowego, mają dobrze rozwinięty system korzeniowy, więc rozluźniają ziemię. Współdziałając ze składnikami gleby, przyczyniają się do uwalniania trudno rozpuszczalnych fosforanów, przekształcając związki w łatwo przyswajalną dla roślin formę. Oczyszczają glebę z szkodników, mają właściwości fitosanitarne.
Hydrophila. Reprezentacyjna facelia jest rośliną miododajną. Rośnie szybko i chroni glebę przed nicieniami, ale wytwarza bardzo mało pożytecznych minerałów i substancji organicznych. Jej zaletą jest zdolność do wzrostu nawet na bardzo ubogich i ubogich glebach.
Facelia
Gryka: Gryka polecana jest na gleby słabe, ciężkie. Roślina zwiększa kwasowość gleby, wzbogaca ją w fosfor i potas. Rozgałęziony system korzeniowy znacznie poprawia strukturę gleby i zwiększa przepuszczalność powietrza.
Zboża: owies, żyto, pszenica, jęczmień, sorgo, trawa pszeniczna. Zboża nie wytrzymują niskich temperatur w nocy, dlatego sadzi się je na początku września lub pod koniec sierpnia. Są one bogate w azot i zwiększają rezerwy potasu.
Rośliny strączkowe: łubin, groch, wyka, koniczyna, bobik pastewny.
Rośliny strączkowe doskonale spulchniają glebę, wzbogacają ją w azot, próchnicę i fosfor, zmniejszają kwasowość gleby. Są odporne na zimno, ale lubią wilgoć. Nadaje się do uprawy we wszystkich regionach Ukrainy. Koniczyna wzbogaca glebę w potas, a groch (lub wyka) w tlen i substancje organiczne. Łubin w swoich właściwościach odżywczych jest podobny do obornika: wzbogaca glebę w materię organiczną i próchnicę, wiąże azot, spulchnia ją, poprawia funkcje życiowe dżdżownic.
"Łubin jako nawóz zielony
Podjęcie decyzji o wyborze syderaty
Rozróżnia się siew pod zimę, wczesnowiosenny, średniowiosenny, letni i jesienny. Czas wysiewu środka uspokajającego do gleby zależy od temperatury i właściwości wodnych samej rośliny, warunków klimatycznych oraz celu zastosowania (przygotowanie gleby do zasiewu konkretnej uprawy lub ogólna poprawa stanu gleby).
Każdy sedat ma określoną normę wysiewu na sto kilogramów ziemi. Nie należy przesadzać i wysiewać więcej nawozu niż to konieczne.
Gorczyca jako syderaty
Przy wyborze pokrzywy, ważne jest, aby wziąć pod uwagę:
- Typ gleby
Zubożałe gleby potrzebują nawozów z rodziny roślin strączkowych, aby uzupełnić kompleks mikroelementów. Aby uzupełnić glebę w próchnicę uprawiamy rzepak ozimy z rodziny krzyżowych, a także sideraty zbożowe: pszenicę, żyto, owies.
- Wilgotność gleby
Jeśli wartości wilgotności są wysokie, konieczne jest wysiewanie roślin wymagających dużej ilości wilgoci, takich jak łubin i żyto. A na glebach piaszczystych i suchych działkach należy uprawiać rośliny tolerujące brak wilgoci - facelię lub rzepak.
- Ochrona przed chorobami
Do celów sanitarnych należy wysiewać rzodkiewkę, nagietek i kwiaty nagietka, gorczycę, aby wyeliminować choroby głównych upraw.
Jeśli nie możesz zdecydować się na jeden rodzaj sideratu, to powinieneś wybrać mieszanki. W tym pomogą Ci specjalistyczne sklepy. Najczęściej poszukiwane są kombinacje roślin strączkowych z trawami.
Koszt zabawy
Koszt nawozu zielonego nie jest wysoki - od 1-4 zł za opakowanie, liczone średnio dla stu metrów kwadratowych. A korzyści z tych roślin - przekracza oczekiwania, ponieważ zielone nawozy są w pełni przyjazne dla środowiska i są ogniwem w łańcuchu kompetentnego rolnictwa.